CompArgo Kft.

Érdekességek a telekommunikáció világából

A Telenorhoz érdeklődés érkezett közép-kelet európai érdekeltségeinek megvásárlása iránt...

Ezt közölte a norvég távközlési vállalat pénteken. A kérdéses portfolió a magyar, a bolgár, a montenegrói és a szerb mobilszolgáltatásokat foglalja magában. >>><<<

A részvényesi érték növelését szem előtt tartva a Telenor megkezdte a beérkezett dokumentum értékelését. A vállalat arra számít, hogy az értékelés 2018 első negyedében befejeződik. Az értékelési folyamat nem befolyásolja a Telenor működését. A Telenor közleménye szerint az érdeklődés felkérés nélkül érkezett be. A cég közép-kelet-európai vállalatai erős piaci pozícióval bírnak, pénzügyi helyzetük szilárd, és 2017-ben mintegy 9 százalékkal járultak hozzá a Telenor-csoport bevételéhez, és az EBITDA 8 százalékát adták – áll a közleményben. A Telenor Magyarország Zrt. az MTI érdeklődésére közölte, a magyar államtól frekvenciahasználati jogosultságokat kapott és ehhez olyan kötelezettségeket vállalt, amelyek értelmében biztosítania kell ügyfelei ellátását meghatározott minőségi és műszaki paraméterek betartásával. A Telenor-csoport részeként 1994-ben Pannon GSM néven alapított Telenor Magyarország csaknem 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, 3,5 millió egyéni és vállalati előfizetője van, 1000 munkavállalót foglalkoztat.

A Pannon GSM 1993 októberében kapott koncessziót az 1994 márciusában indult, egységes nemzetközi szabványon alapuló GSM rendszerű (Global System for Mobile Communication) szolgáltatására, az akkori Matáv és a US West vegyes vállalata, a Westel 900 mellett.

A Telenor 2001 júliusában jelentette be, hogy 25,78 százalékról 100 százalékra növelte tulajdoni hányadát a Pannon GSM-ben, miután több mint egymilliárd euróért megvásárolta a holland KPN, a finn Sonera és a dán TeleDanmark Communications részesedését. A magyarországi vállalat 2010 májusáig működött Pannon néven, de a névváltás lehetősége sajtóhírek szerint már a cég 2006-os arculatváltásánál felmerült.

A cég árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 2016-ban meghaladta az 153 milliárd forintot, 2015-ben pedig megközelítette a 158 milliárd forintot. Az adózott eredménye 2016-ban 22,35 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbi 22,61 milliárd forintról. A vállalat 2016-ban és 2017-ben több mint 13 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre.

Az anyavállalat, a norvégiai központú Telenor a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, csaknem 30 ezer alkalmazottat foglalkoztat, árbevétele 2016-ban 125 milliárd norvég korona volt.

A Telenor-csoport Skandináviában, Kelet- és Közép Európában, valamint Ázsia 12 piacán összesen 176 millió mobil előfizetővel rendelkezik.

Forrás:
https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2018/01/26/csakugyan-erdeklodnek-a-telenor-megvetelerol/

CompArgo szakember véleménye: Ebben a profilban a tulajdonosváltás nem gyakori, de a hatása általában látszik még a működési stratégiában is.

[bezár]

~ • ~

Az európai operátorok 25 évig használnák az újabb frekvenciákat…

Az európai szakminiszterek a héten állapodtak meg arról, milyen ütemben épüljenek az 5G hálózatok Európában. >>><<<

De mennyiben segíti ezt a folyamatot a formálódó Elektronikus Hírközlési Kódex? Az európai távközlési miniszterek megállapodtak az 5G-s hálózatok fejlesztésének és kiépítésének közös ütemtervéről.

Mindez előkészítette az ugyancsak erre a hétre időzített másik megbeszélést az Elektronikus Hírközlési Kódex (Electronic Communications Code - ECC) vitatott pontjairól. Az európai távközlési tanács tagjai mindenekelőtt arról tárgyaltak, hogyan lehetne úgy szabályozni az uniós távközlési piacot, hogy az további beruházásokra sarkallja az infrastruktúra-szolgáltatókat. A szakmai lobbi ehhez egyebek mellett 25 évre terjesztené ki a frekvenciahasználat jelenlegi 15 évre szóló gyakorlatát. (Erről a megbeszélésről egyelőre nem sok minden szivárgott ki.)

A beruházás ösztönzést és a spektrum politika újragondolását már jó ideje sürgeti a mobilszolgáltatók szövetsége (GSMA). A szervezet elnökhelyettese ennek kapcsán kijelentette: "ahogy haladunk az 5G-korszak felé Európa előtt nyitva áll a lehetőség, hogy visszaállítsa globális technológiai vezető státusát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a politikacsinálók gyorsan és bátran végrehajtsák a szükséges szabályozási reformokat, hogy világszinten növekedhessen Európa versenyképessége, az európai polgárok pedig mielőbb új innovatív szolgáltatásokhoz jussanak a technológia jóvoltából."

Mit kell tudni az ECC-ről? Az Európai Tanács októberi ülésén jelentette be, hogy elébe menve az olyan új generációs technológiák megjelenésének, mint az 5G, az EU módosítja a távközlési ipart érintő közös szabályokat. Ennek eszköze az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex, azaz egy olyan irányelvre irányuló javaslat, amely a távközlési ágazatra vonatkozó jelenlegi uniós szabályozási keret helyébe lép majd.

Az ECC irányelvei között szerepel új rendelkezések meghozatala a nagyon nagy sebességű hálózatok Európa-szerte történő bevezetése érdekében. Ki kell bővíteni a jogalkotás hatályát, hogy az kiterjedjen az OTT-szolgáltatásokra (over-the-top) is, és végül, de nem utolsó sorban megfizethető, funkcionális internet-hozzáférést kell biztosítani az uniós polgárok számára. Az uniós vezetők a jövő júniusi határidőt jelölték meg arra, hogy megállapodjanak a javaslatról az Európai Parlamenttel. A kezdeményezésnek 2025-ig a következő célkitűzéseket kell megvalósítania:

  • Jöjjön létre gigabites kapcsolat a legnagyobb társadalmi és gazdasági szereplők, iskolák, közepes és nagyvállalatok, valamint a legjelentősebb közszolgáltatók számára.
  • Addigra a szolgáltatók tegyék elérhetővé minden európai háztartás számára a növelhető sebességű, de legalább 100 Mb/sec internetkapcsolatot.
  • Legyen meg továbbá a megfelelő 5G-s lefedettség minden nagyobb városban és a legfontosabb szárazföldi közlekedési útvonalakon.

A kódex elfogadása, amelyről még további tárgyalások várhatók az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács között, a várakozások szerint elősegíti majd az új generációs hálózatok – mint az otthoni üvegszálas hálózatok és a mobil széles sávú technológiák (5G) – gyors és széles körű elterjedését.

Brüsszelben úgy látják, ha az EU 2020-2025 között végrehajtaná az 5G Európa-szerte történő bevezetésére javasolt intézkedéseket, abból évente 146,5 milliárd eurósra becsülhető anyagi előnye származna. Ezeknek a lépéseknek a nyomán akár 2,4 millió új munkahely létrejöhetne.

Forrás:
http://bitport.hu/az-europai-operatorok-25-evig-hasznalnak-az-ujabb-frekvenciakat

CompArgo szakember véleménye: A tervezett változtatásokat – különösen a távközlési ipart szabályozó közös szabályokat és az új munkahelyek megjelenését – itthon is kíváncsian várjuk.

[bezár]

~ • ~

Hamarosan visszavonhatja Amerika a hálózatsemlegességet

Még csak két éve vezette be Amerika a hálózatsemlegességre vonatkozó rendeletet, de várhatóan idén decemberben ezt vissza is vonhatják. >>><<<

Jövő hónapban szavaz a helyi hírközlési szabályozó, a Federal Communications Commission (FCC) a hálózatsemlegesség megszüntetéséről - írja a Bloomberg. A szabályozást mindössze két évvel ezelőtt vezette be a hivatal még az előző kormány idején, de a republikánusok eleve a szabályozás ellen voltak. A bevezetés óta a republikánusok átvették az FCC irányítását, amelynek elnöke inkább a telekommunikációs cégek érdekeinek igyekszik érvényt szerezni, ezért mindvégig a hálózatsemlegesség feloldását szorgalmazta.

A 2015-ben bevezetett szabályozás az ISP-ket a telekommunikációs törvény hagyományos telefonhálózatokra vonatkozó második része (Title 2) alá sorolta át, amely nagyon szigorú feltételrendszereket ró a szolgáltatókra. A telekommunikációt szabályozó törvény eredetileg a telefonszolgáltatókra szabott, meghatározza többek közt az árszabást, az egyetemes szolgáltatást, az adókat és az illetékeket. Az ISP-k érvelését az átsorolás ellen úgy igyekezett kivédeni az FCC korábbi elnöksége, hogy csak bizonyos szabályokat vonatkoztatott az amerikai internetszolgáltatókra, röviden megtiltotta a blokkolást, a diszkriminatív lassítást és a fizetett priorizálást.

A republikánus vezetésű FCC végleges rendeletjavaslata a napokban fog nyilvánosan megjelenni, amiről a bizottság is szavazni fog. A bizottság elnöke, Ajit Pai elmondása szerint a javaslat lényege, hogy a szövetségi kormány ne lehessen túl nagy befolyással az internetre, hanem azt inkább a szabad piacra hagyja.

"Az FCC egyszerűen azt igényelné az internetszolgáltatóktól, hogy a gyakorlatuk átlátható legyen, a vásárlók arra a szolgáltatásra fizethessenek elő, ami a legjobb számukra, a vállalatok és a kisebb vállalkozások pedig megkapják a szükséges információkat, amire az innovációhoz szükségük van." - írja Pai a közleményben.

Tehát a jövőben visszakerülnének a cégek a hírközlési szolgáltatók helyett az "information services" kategóriába, és a hálózatsemlegesség eltörlésével újra lehetőségük lenne az egyes internetes szolgáltatások (oldalak) gyorsítására, lassítására vagy épp teljes tiltására – egészen addig, amíg erről megfelelően értesítik az előfizetőket.

Egyelőre még csak találgatni lehet, hogy milyen következményekkel fog járni a hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok megszüntetése. Afelől viszont nincs kétség, hogy a republikánus többségű FCC jövő havi szavazása a hálózatsemlegesség megszűnése mellett fog dönteni. Ebben az esetben az új szabályozás jövő évtől fog érvénybe lépni.

Forrás:
https://www.hwsw.hu/hirek/58099/halozatsemlegesseg-netsemlegesseg-ftc-fcc-ajit-pai.html

CompArgo szakember véleménye: Ez egy érdekes változás, ami talán nem lesz tendencia, miután Magyarországon az NMHH kb. másfél éve írta elő a szolgáltatóknak a hálózatsemlegességet.

[bezár]

~ • ~

Új mobilnet díjcsomagok a Telekomtól

A tavalyi évben a hazai 16 - 74 éves internetezők mintegy 83%-a használt közösségi alkalmazásokat, és ezzel a magyarok első helyen állnak az Európai Unióban. >>><<<

Ez derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatközléséből. A trendet a Telekom saját havidíjas előfizetői körében végzett felmérése is alátámasztja: az előfizetők közel 60%-a használt közösségi média alkalmazásokat, 44 százalékuk térkép és navigációs alkalmazásokat, 41 százalékuk pedig telefonos és csevegő alkalmazásokat a mobiltelefonján. A felhasználói szokások ilyetén változása és a tovább növekvő adatigény miatt a Telekom november 10-től új havidíjas mobilinternet csomagokat vezetett be okos-telefonos és nagy képernyős mobilinternetezéshez. A Telekomnál a korlátlanság is személyre szabható, így mindenki kiválaszthatja, hozzá melyik illik.

  • Teljes korlátlanságot nyújtó mobilnet csomag, mely esetében a videók is az elérhető maximális sávszélességben élvezhetők.
  • Akik nem igénylik a korlátlan mobilnet csomagot, hanem csak a közösségi médiát, a navigációt vagy a chatszolgáltatásokat szeretnék belföldön korlátlanul használni, erre is lehetőségük van, megfelelő adatcsomag választása mellett.
  • Az új mobilportfólió adatcsomagjai korlátozás nélkül hozzárendelhetők bármelyik igényelhető Mobil hang díjcsomaghoz.
  • 2 éves hűségidővel vállalt új előfizetés esetén bármilyen kedvezményes árú készüléket lehet választani: mobil szolgáltatás mellé választható otthoni készülék is, és otthoni szolgáltatás mellé mobil készülék is.

Mit tartalmaznak az új mobilnet csomagok? Adatban a változás: választhatók 500 MB, 2 GB, 6 GB, 15 GB és korlátlan adattartalmú csomagok is. A legkisebb kivételével az adatcsomagok mellé különböző, belföldön felhasználható korlátlan tematikus tartalmakat is csomagoltak, promóciós jelleggel: a Net 2 GB-os csomag előfizetői a Facebookot, az Instagramot és a Waze navigációt díjmentesen érhetik el böngészőn és okostelefon alkalmazásokon keresztül, ami azt jelenti, hogy az arra fordított adatmennyiség - a hang- és videoformátumok kivételével - nem csökkenti az ügyfél díjcsomagban foglalt adatkeretét.

Nemrég megújultak a Telekom üzleti ajánlatai is. Az új Üzleti Trend mobil díjcsomagok igazodnak a folyamatosan változó üzleti felhasználási szokásokhoz. Mostantól korlátlan belföldi mobilinternet is választható, továbbá több havidíj-mentes extra szolgáltatás is elérhető, mint például nemzetközi híváskedvezmény és Norton Security Online vírusvédelem. Az új mobil díjcsomagokban a flottakedvezmény már a 2. előfizetéstől igényelhető, ezzel is növelve a csomag előnyeit.

Forrás:
https://computerworld.hu/tech/uj-mobilnet-dijcsomagok-a-telekomtol-239850.html

CompArgo szakember véleménye: A Magyar Telekom ezzel nemcsak beszáll, de gerjeszti is a versenyt.

[bezár]

~ • ~

Egyszerűen függetleníthetők a Telekom szolgáltató-függő mobiljai

Néhány egyszerű mozdulattal, várakozás és sorban állás nélkül kérhetik október 20-tól a Magyar Telekom ügyfelei a hálózati zárral ellátott mobilkészülékük hálózatfüggetlenítését. >>><<<

Ez abban az esetben lehetséges, amennyiben letelt a határozott idejű szerződési időszak, azaz a készüléket jellemzően két évnél régebben vásárolták.

Az elektronikus hírközlési törvény október 24-én életbe lépő módosítása alapján a magyarországi mobilszolgáltatóknak kötelező ingyenesen feloldani a hálózati zárat azoknál a mobilkészülékeknél, melyek vásárlásakor kötött határozott idejű szerződési időszak - azaz a hűségidő - lejárt. A Magyar Telekom ma bejelentette, már október 20-tól megadja ezt a lehetőséget az érintett ügyfeleknek, akiknek elég lesz a jövőben a telefonos ügyfélszolgálat automatikus menürendszerében kérni a függetlenítést.

Ha a megadott IMEI-szám és mobilszám alapján a szolgáltató adatbázisa szerint az előfizető jogosult az ingyenes hálózati zár feloldásra, a Telekom az igény leadásától számított egy munkanapon belül, de a "lehető leghamarabb" elküld egy válasz SMS-t az előfizető számára, amelyben a feloldás menetéről szóló tájékoztató linkje, valamint maga a feloldó kód szerepel. (A feloldó kódot a lakossági és az üzleti ügyfelek egyaránt kérhetik, a 1414-es, illetve a 1400 vagy 1435-ös ügyfélszolgálati szám felhívásával, az automata menüben.)

A Telekom ezzel együtt felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltató portfóliójában szereplő mobiltelefonok, okostelefonok többsége már eleve hálózati zár nélkül kerül forgalomba, és nem is tervez ezen a gyakorlatán változtatni az operátor (többek közt szolgáltató-függetlenül vásárolhatják meg a Telekom ügyfelei az iPhone-okat is).

A hálózati zár, vagy más néven SIM lock a GSM-technológiát használó mobiltelefonok megjelenése óta része az iparágnak. A módszer évekig, évtizedekig az egyik legkézenfekvőbb megoldás volt arra, hogy az ügyfeleket magukhoz láncolják a szolgáltatók. A mobilszolgáltatók emellett azt is igyekeztek megnehezíteni a hálózati zárral, hogy szervezett bűnözői csoportok tömegesen "lopjanak ki" mobilokat a cégtől.

A hálózati zár ez utóbbi célt végül egyre kevésbé töltötte be, egész iparág szakosodott ugyanis a függetlenítésre, melyet a szolgáltatók eleinte abszolút tabu témaként kezeltek és illegálisnak neveztek. Az esetleges SIM lock feloldása október 20-át (illetve 24-ét) követően is csak akkor engedélyezett, ha a készülék vásárlásakor kötött határozott idejű szerződés - melynek megkötése miatt kedvezményben részesült az ügyfél a készülék árából - már lejárt, azaz jellemzően a vásárlástól számított második évtől.

Forrás:
https://www.hwsw.hu/hirek/57933/telekom-sim-lock-halozati-zar-ugyfelszolgalat.html

[bezár]

~ • ~

Adatvédelmi hatóság bírságolja a Facebookot

Komoly gondokat jelezhet a Facebook számára a spanyol adatvédelmi hatóság frissen bejelentett bírsága. >>><<<

A cég számára az összeg aprópénz, de a jogsértő magatartást nem fogja a kontinens sokáig tolerálni.

Nagyon fontos ügyben kapott – egyelőre jelképes összegű – bírságot a Facebook, ugyanis a spanyol adatvédelmi hatóság úgy ítélte meg, hogy a cég nem informálja megfelelően a felhasználókat az adatgyűjtési gyakorlatáról, ez pedig sérti a hatályos adatvédelmi normákat. Ami a hatóságnál most kiverte a biztosítékot az a Facebook követési gyakorlata volt: a vállalat ugyanis nem csak saját oldalán, hanem külső oldalakon is folyamatosan követi az egyes felhasználókat, még akkor is, ha egyébként a szolgáltatásból kijelentkeznek vagy egyáltalán nem is használják azt.

A spanyol hatóság szerint erre a Facebooknak lenne lehetősége, egy komoly feltétellel: ha erről a felhasználókat informálja és a gyakorlathoz beleegyezést szerez. A döntés szerint azonban "a Facebook adatvédelmi elvei általános és homályos fogalmakat tartalmaznak" - idézi a Politico.eu. További komoly problémának számít, hogy az adatokat a Facebook akár 17 hónapig is megőrzi, még abban az esetben is, ha az adatokat a felhasználó eltávolítja a profiljáról, vagy épp teljesen törli a fiókját.

A Facebook válaszában leszögezte, hogy egyáltalán nem ért egyet a spanyol hatóságok döntésével és fellebbezni fog. "A felhasználók választhatják meg, hogy mely információikat osztják meg másokkal a profiljukon keresztül".

Nem ez az első büntetés, amit a Facebook Európában összeszed, májusban a francia adatvédelmi hatóság szabta ki a maximális, 150 ezer eurós büntetést a cégre. Ott hasonló problémák merültek fel a cég gyakorlatával kapcsolatban. Az összefüggés nem véletlen, a spanyol, a francia, a holland és a belga, illetve a német hatóságok egymással együttműködésben kezdtek vizsgálódni a cég ellen, amit első körben a franciák zártak le.

Lassan őrölnek az európai hatóságok malmai, de amikor egy cég a célkeresztbe kerül, akkor meglehetősen nehezen engedik el – általában csak a vitatott üzleti gyakorlat megszüntetése jelent kiutat. Ezért hiába kerekítési hiba a Facebook könyvelésében a most kiszabott büntetés, ha a cég nem változtat gyakorlatán, egyre sűrűbben jöhetnek a hasonló döntések, immár egyre magasabb összegekről. Emellett ne felejtsük el, hogy hamarosan élesedik az EU-s csodafegyver, a GDPR csomag, amely már szabad szemmel is jól látható bírságokat tesz lehetővé: egy-egy ügyben akár a cég globális éves forgalmának 2-4 százalékára is rúghat a bírság – ami a Facebook esetében jelenleg 500 millió és 1,1 milliárd dollár közötti tételt jelentene.

Forrás:
https://www.hwsw.hu/hirek/57778/facebook-adatvedelem-hatosag-jogsertes.html

CompArgo szakember véleménye: A hazai hatóságoknak is lenne emiatt vizsgálódásra okuk.

[bezár]

~ • ~

Forradalmi újításokat hoz az 5G

Elérheti az ötvenmilliárdot az összekapcsolt eszközök száma 2025-re, a látványos fejlődés előtt az 5G bevezetése nyitja meg az utat. >>><<<

A Magyar Telekom Csoport a témában tartott konferenciát, amin arról is beszéltek, hogy miben hoz forradalmi változásokat az új mobiltechnológia, és hogyan játszhat Magyarország kulcsszerepet a bevezetésében.

Már ma is emberek milliárdjai állnak egymással kapcsolatban az interneten keresztül, miközben a következő időszak trendjét a gépek, eszközök és érzékelők közötti kommunikáció lehetővé tétele fogja jelenteni – az Internet az ipari gyártási folyamatokban az Industry 4.0. iparági előrejelzések szerint 2025-re már elérheti az ötven milliárdot az összekapcsolt eszközök száma.

„Együttműködünk abban, hogy az 5G Koalíció céljaival összhangban Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon, és akár régiós szintű vezető szerepet játsszon az új hálózati technológia és a ráépülő okos megoldások tesztelésében” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

„A 4G technológia a gyorsabb adatátvitelben hozott újat, számos lehetőséget mutatott fel, ám a fejlődés lineáris maradt. Az 5G azonban új szintet jelent a legmodernebb technológiai vívmányok hatékony kihasználásában. Így forradalmi megoldásokat nyújt majd számos területen: így a szállítmányozásban, a mezőgazdaságban, az orvostudományban, a közigazgatásban” – húzta alá dr. Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az 5G egyszersmind a valósidejű kommunikációnak is előfeltétele: az új hálózati technológia ezerszer magasabb kapacitást biztosít, tízszer gyorsabb átviteli sebességet és tízszer alacsonyabb átviteli késleltetést. Peter Marshall, az Ericsson rádiós hálózati megoldások-vezetője előadásában kiemelte, hogy az 5G nem csak egy újabb G, hanem egy kulturális változást követelő új technológia, amely nagy hatással lesz a szolgáltatók életére, hiszen rajtuk múlik, mennyire formálható a története „sikersztori”-vá.

2017. szeptember elején a Deutsche Telekom már bejelentett egy európai premiert: a Deutsche Telekom berlini kereskedelmi hálózatán élesítették az 5G kapcsolatot, amely másodpercenként több mint 2 gigabit sebességgel, és csupán 3 milliszekundumnyi késleltetéssel működik a 3,7 gigahertzes spektrumban. A Huawei által gyártott berendezés megfelel az 5G New Radio (NR) 3GPP specifikációknak, míg az üzembe helyezés az európai premiert jelenti és fontos mérföldkő az 5G globális fejlődésének útján.

A Magyar Telekom ez év júniusában alapító tagként vett részt kormányzat és, az iparági szereplők és a tudományos együttműködését elősegítő 5G Koalíció elindításában, valamint 5G mobilkommunikációs teszthálózat kiépítését kezdte meg Zalaegerszegen. Mindez annak a fejlesztésnek a keretében történik, amelynek közös szándékára vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá a kormányzat, Zalaegerszeg város, az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Systems Magyarország június elején.

Forrás:
http://www.mmonline.hu/cikk/forradalmi_ujitasokat_hoz_az_5g

CompArgo szakember véleménye: A zalaegerszegi teszteredményekre mi is kíváncsiak vagyunk.

[bezár]

~ • ~

Vesztegetéssel gyanúsítják a Digi csoport vezetőit…

Vádat emeltek Romániában a Digi cégcsoport több jelenlegi és volt vezetője ellen egy korrupciós ügyben, amelyben a telekommunikációs vállalatot megvesztegetéssel gyanúsítják. >>><<<

A Romániában, Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban távközlési és médiaszolgáltatásokat biztosító vállalat vezérigazgatója, Serghei Bulgac is a vádlottak között van - derült ki a román korrupcióellenes ügyészség közleményéből.

Bulgacot - aki a csoport romániai vállalatának, az RCS és RDS-nek is a vezérigazgatója - pénzmosással gyanúsítják egy televíziós sportközvetítési jog megvásárlásával kapcsolatos ügyben.

Az ügyészek vádat emeltek Ioan Bendei, az RCS és RDS egy másik volt vezetője ellen, valamint a romániai vállalat ellen is megvesztegetés és pénzmosás vádjával. A vádhatóság szerint az RCS és RDS 3,1 millió euróval megvesztegette a Román Hivatásos Labdarúgó Liga volt elnökét, hogy a liga részesítse előnyben a sportközvetítési jogok megszerzésében. A román labdarúgó-bajnokság 2008 és 2011 közötti három idényét a fenti két cég vásárolta meg 101 millió euróért. A vádhatóság szerint a volt elnök a pályázathirdetés előtt 3,5 millió euró kenőpénzt kért, amiből 3,1 millió eurót meg is kapott egy vállalat révén, amelyet a ligaelnök és a fia irányított. Az ügyészek szerint a felek fiktív társulási szerződéseket kötöttek, hogy leplezzék a megvesztegetést.

A Digi korábban közölte, hogy a volt és jelenlegi vezetőségi tagok korrektül, törvényesen jártak el, és úgy vélték, a bűnügyi vizsgálat nem fogja jelentős mértékben befolyásolni a vállalat tevékenységét.

Forrás:
https://sg.hu/cikkek/it-tech/126877/vesztegetessel-gyanusitjak-a-digi-csoport-vezetoit

CompArgo szakember véleménye: Pedig ez egy komoly piaci szegmensű cég itthon is!

[bezár]

~ • ~

Ezért nem működött a mobilja szombat reggeltől

Június 30-án lejárt az adategyeztetés határideje, azok a feltöltő kártyások, akik nem intézkedtek időben, szombat reggel arra ébredtek, hogy elnémult a mobiljuk! >>><<<

Az előzetes becslések szerint akár másfél millióan is lehettek, akiket ez érintett. Az ország lakosságának majdnem ötöde ébredt arra szombat reggel, hogy a telefonja elnémult, nem tud telefonálni. Nagyjából 1,6 millió ember nem végezte el az adategyeztetést az előzetes becslések szerint, a határidő pedig már lejárt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) beérkezett adatok szerint három nappal a határidő előtt mindössze a feltöltő kártyás SIM-kártyák 60 százaléka esett át az adategyeztetésen. Mivel az érintettek száma nagyjából négymillió, ez azt jelenti, hogy több mint másfél millió ember SIM-kártyáját deaktiválták a határidő lejártával. Sokan csak szombat reggel döbbentek rá: nem tudnak telefonálni, a számuk és az egyenlegük elveszett.

Az országgyűlés döntése alapján mindenkinek megszűnt a szerződése, aki 2017 előtt vette a SIM-kártyáját, és június végéig nem egyeztette adatait. A kötelezettség csak a beszélgetésre alkalmas kártyákra vonatkozik.

A leginkább érintettek a médiahatóság szerint az idősek és a gyerekek. A mobilozó gyerekek (0-17 év) 68 százalékának, az idős (60+ éves) mobilhasználók 67 százalékának van prepaid SIM-kártyája, míg a 18-59 éves korosztály mindössze 38 százaléka választja ezt a szerződési formát – mondta el a 24.hu-nak az NMHH. Annak se kell búsulnia, aki kicsúszott a határidőből, de továbbra is használná a kártyáját, az NMHH álláspontja szerint ugyanis nincs jogi akadálya a megszűnt szerződések újrakötésének, így bizonyos ideig a hívószámot és egyenleget vissza lehet szerezni.

A Telekomnál a határidőre nem regisztrált Domino ügyfelek június 30. után is visszakaphatják hívószámukat és egyenlegüket. (Ezt elősegítendő a szolgáltató péntekig minden érintett SIM-kártyára kiküldött egy kódot SMS-ben. A kóddal 2017. szeptember 30-ig lehet új szerződést kötni a régi hívószámra.)

A Telenor többféle megoldást is kínál a hívószám és az egyenleg visszaállítására. (online felület, személyes intézés, új szerződés)

A Vodafone érintett feltöltő kártyás ügyfelei szintén többféleképpen el tudnak járni a határidő lejártát követően.

Fontos viszont tudnunk, ez az adategyeztetés évente megismétlődik majd.

Forrás:
http://24.hu/mobil/2017/07/01/ezert-nem-mukodik-a-mobilja-szombat-reggeltol/

CompArgo szakember véleménye: Jól gondoltuk egy hónapja, hogy ez nem lesz egy egyszerű folyamat.

[bezár]

~ • ~

Egyelőre még mindig csak pletykáink vannak a Nokia új csúcstelefonjáról

A legújabb információk szerint az még júliusban bemutatkozhat. A HMD Global az utóbbi hónapokban elkezdte újraépíteni a Nokia márkanév alatt futtatott telefonok felhozatalát. >>><<<

Az újdonságok között akadtak jobban sikerült darabok, leginkább a Nokia 3, 5 és 6 név alatt bemutatott okostelefonok, valamint gyengébbek is, mint például a feltámasztott 3310, aminek mi sem nagyon láttuk értelmét. A kémfotókon lekapott telefon részleteiből nem sok látszik, ugyanis egy mindent takaró tokkal fedték el a kíváncsi szemek elől.

A vállalat bevallottan azt a stratégiát követi, hogy először a kevésbé drága, szélesebb körben eladható telefonokat mutatja be, a Nokia 6 után azonban eljött az idő egy igazi csúcskészülékre is. Ami a fontos, az az, hogy egy skandináv mobilkereskedő szerint a telefont július 31-én bemutatják, és nem sokkal utána meg is indulhat a forgalmazása. A specifikációk tekintetében a források eddig nagyjából egyöntetűen 5,3"-as QHD felbontású kijelzőről, Snapdragon 835-ös központi processzorról és 4GB memóriáról beszélnek, alapból 64GB-os tárhellyel. Emellé jöhet be egy csúcs-csúcs kiadás 8GB memóriával és 128GB háttértárral.

Mivel csúcskategóriáról van szó, szinte biztosra vehető a prémium anyagok, így a fém használata, valamint a képeken az is látszik, hogy a kamera duplalencsést megoldást használ - az eddigi információink szerint két 13 megapixeles objektívről van szó.

Nyilván egyelőre az árral kapcsolatban is csak találgatni tudunk: ez a források 700 dollár környékére teszik, ami alapján itthon a 200 ezer forint közelében jelenhet majd meg az új Nokia.

Forrás:
http://www.origo.hu/techbazis/20170717-hamarosan-bemutatkozik-a-nokia-legujabb-csucstelefonja.html

CompArgo szakember véleménye: Ezt a csúcskészüléket majd megnézzük.

[bezár]

~ • ~

Korábbi cikkek

Az oldal cookie-kat használ! bővebben >>comHouse


Akcióink

Állásajánlat


Sajtófigyelő


iso logo
Powered by Joomla!®