CompArgo Kft.

Érdekességek a telekommunikáció világából

Akik lemondhatnak a legújabb Windows 10-ről

Érkeznek a hibajelentések az újra kiadott Windows 10 v. 1809-cel kapcsolatban. >>><<<

Emiatt a Microsoft bizonyos hardverek esetében letiltotta a frissítés letöltését.

A visszavonás és újrakiadás ellenére még mindig bajok vannak a Windows 10 v. 1809-cel. A problémákat lényegében a Microsoft is elismerte azzal, hogy bizonyos AMD Radeon grafikus kártyát használó rendszereken leállította a frissítést.

A cég magyarázatként azt közölte, hogy az AMD nem támogatja többé a Radeon HD2000 és HD4000 sorozatú GPU-kat, ezért az ilyen kártyával felszerelt rendszereken a Windows 10 v. 1809 telepítése után problémák adódhatnak.

A hibajelenségek közé tartozik például az, hogy a Microsoft Edge lapjai lefagynak, és a böngésző nem válaszol a parancsokra.

A lefagyások és más problémák miatt a Microsoft úgy határozott, hogy a két AMD Radeon kártya esetében teljesen leállítja a Windows 10 v. 1809 telepítését. A cég közleménye szerint vizsgálják, hogyan tudnák megoldani a problémát: határidőt szokás szerint nem adtak meg, és azt sem tudhattuk meg, hány eszközt érint az ügy.

A Windows 10 frissítés új változata nemrég jelent meg, de a Microsoft most óvatosabb, mint korábban, és a Windows Update-en keresztül csak a teljes mértékben kompatibilis rendszerekre engedélyezi a letöltést.

Forrás:
https://computerworld.hu/tech/akik-lemondhatnak-a-legujabb-windows-10-rol-255968.html

CompArgo szakember véleménye: Most sem árt óvatosnak lenni!

[bezár]

~ • ~

Netes támadások: nehéz helyzetben a kisebb cégek...

A kis és középvállalkozások nagyon nehezen boldogulnak az internetes fenyegetettségek elleni védekezéssel. >>><<<

Sokuknál történtek már adatvesztések, amik gyakorta komoly károkat okoztak.

A Cisco legújabb biztonsági tanulmánya 26 ország, több mint 1 800 kis- és középvállalatának adatait, válaszait dolgozza fel. Az egyik legfontosabb megállapítása, hogy a válaszadók 53 százalékánál történt már adatvesztés. Az incidensek pedig gyakran jártak pénzügyi következményekkel, beleértve az elmaradt bevételeket, valamint az adatvesztés utáni helyreállítás költségeit is.

A középvállalatok 30 százaléka nyilatkozta, hogy az adatszivárgások költségei 100.000 dollár alatt maradtak, míg 20 százalékuknál ez az összeg 1.000.000 és 2.499.999 dollár között mozgott. Ennek fényében különösen elgondolkodtató, hogy a középvállalatok átlagosan csupán a biztonsági figyelmeztetések, riasztások 55,6 százalékát vizsgálják ki.

A jelentésből az is kiderül, hogy a kkv-kat leginkább érintő biztonsági aggályok közé tartoznak az alkalmazottakkal szembeni (sokszor célzott) támadások, mint például az adathalászat. Emellett sok problémát okoznak a zsarolóvírusok, valamint az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások is. A megkérdezettek külön kiemelték, hogy a mobil eszközökkel kapcsolatos trendek, illetve a BYOD-szemlélet is igencsak meg tudja nehezíteni a biztonságért felelős szakemberek dolgát.

"Nem létezik olyan csodaszer, amely minden támadástól megvéd, azonban az óvintézkedéseket érdemes megtenni. Fontos, hogy legyenek működő biztonsági folyamatok, és olyan technológia, amely segít a vállalkozások működésének biztonságosabbá tételében. Talán a legfontosabb tanács, hogy a kkv-k is legyenek tisztában a leggyakoribb fenyegetésekkel és a lehetséges ellenlépésekkel.”

A Cisco néhány jó tanáccsal is szolgált a kockázatok csökkentése érdekében. Az adathalászat elleni védekezés kapcsán kifejtette, hogy érdemes rendszeresen szimulációs gyakorlatokat végezni annak felmérésére, hogy az alkalmazottak miként reagálnak az ilyen támadásokra. Az üzleti szférában meglehetősen gyakori - többnyire a csalók számláira irányuló banki utalásokra buzdító - e-mailes átverések felismerése is biztonságtudatosságot feltételez. Mindig ellenőrizni kell a feladó címét, illetve az átutalási kérelmeket telefonon is meg kell erősíteni, mivel az e-mailre a csaló is válaszolhat.

A Cisco szerint a zsaroló vírusok ellen a szoftverek gyakori frissítésével, a hálózati erőforrásokhoz történő szigorú hozzáférés szabályozással lehet megelőző intézkedéseket tenni. Persze a korszerű vírusvédelem és a biztonsági mentések is kulcsszerepet játszanak a védekezésben. A BYOD („hozd be a saját eszközöd”) esetében csak titkosított hálózatokon keresztüli kommunikáció javasolt. A VPN-kapcsolat nagy segítséget nyújthat, de amikor a legtöbb alkalmazott felhőalapú szolgáltatást használ, akkor fontolóra kell venni egy biztonságos internetes átjáró (Secure Internet Gateway) alkalmazását.

Forrás:
https://biztonsagportal.hu/netes-tamadasok-nehez-helyzetben-a-kisebb-cegek.html

CompArgo szakember véleménye: Ezek azok a jelenségek, amit egyre többen tapasztalunk. Kérdés, hogy hová fog ez vezetni.

[bezár]

~ • ~

A kiberbűnözők mindenkit a bányába hajtanának

Rohamosan terjed az illegális kriptovaluta-bányászat. Már nem csak a PC-k, minden netre csatlakozó eszköz veszélyben van. >>><<<

2017. óta 459 százalékkal nőtt az illegális kriptovaluta-bányászat (kriptojacking) mértéke, állítja a Cyber Threat Alliance (CTA).

A CTA szerint a fenyegetés a hagyományos számítógépek mellett az IoT eszközöket, a mobilokat és a hálózati infrastruktúra részét képező berendezéseket is érinti, mert a kiberbűnözők minden netre csatlakozó eszközt megcéloznak, hogy kriptovaluta-bányászat céljából megcsapolják feldolgozó kapacitásukat.

Bár a kriptojacking támadásokat korábban az adathalászathoz és az e-mailes spamekhez kötötték, a bűnözők ma már sokkal rafináltabbak, és a megcélzott eszköz jellegéhez igazodóan, a sebezhetőségeket kihasználva tervezik meg akcióikat. Fontos fejlemény az is, hogy már nem PC-k, hanem az IoT eszközök, kábelboxok, DVR, hálózati routerek, internetes set-top boxok és okos tévék a kiemelt célpontok.

Egyes bűnözök meglévő eszközeiket alakítják át, és zsarolóvírusokat egészítenek ki kriptojacking képességekkel. Az illegális kriptovaluta-bányászat terjedése egyelőre megállíthatatlannak tűnik, éspedig egyszerű okból: rengeteget lehet vele keresni.

Forrás:
https://computerworld.hu/biztonsag/a-kiberbunozok-mindenkit-a-banyaba-hajtananak-253767.html

CompArgo szakember véleménye: Nekünk meg óvatosabbnak kell lennünk.

[bezár]

~ • ~

Akkor is gyűjti a helyadatokat a Google amikor nem gyűjti a helyadatokat...

A vállalat szerint teljesen oké, hogy akkor is naplózza a felhasználók tartózkodási helyét, ha ezt megtiltották neki a "helyelőzmények kezelése és törlése" funkció alatt. >>><<<

Az előző évben apró botrány lett a Quartz magazin beszámolójából, amely szerint a Google a közelben lévő mobiltornyok címeinek begyűjtésével akkor is nyomon követte az Android-felhasználók mozgását, ha azok explicite letiltottak minden lokációs szolgáltatást a rendszerben. A vállalat akkor a cikk nyomán megváltoztatta ezt a gyakorlatot, miközben tartotta magát ahhoz az állításához, hogy a szóban forgó adatokat egyébiránt sosem rögzítette és tárolta.

Hétfőn az AP riportja buktatott ki egy újabb csontvázat a szekrényéből. A hírügynökség exkluzív riportja alapján a Google a lokációs adatok gyűjtésének felfüggesztését követően sem áll le a felhasználók tartózkodási helyének naplózásával, mivel más termékein, például a térképszolgáltatáson vagy a keresőn keresztül továbbra is követi, merre járnak az egyes alkalmazásokat igénybe vevő mobil júzerek.

Az AP a Princetoni Egyetem kutatóira hivatkozva közölte, hogy a Google megfelelő applikációi (ráadásul nem csak az Android, hanem az iOS rendszer alatt is) a "helyelőzmények kezelése és törlése" beállításoktól függetlenül is hozzárendelik a felhasználók személyes profiljához az aktuális lokációt. Ez ráadásul a társaság szerint teljesen rendben van, mivel a Google beállításai között tájékoztatást adnak a helyadatok begyűjtéséről.

Azt meg sem próbáljuk megítélni, hogy az eljárás formailag mennyire támadható. Életszerűnek viszont semmiképpen sem tartjuk, hogy a helyadatokkal kapcsolatban a "helyelőzmények be- és kikapcsolása" menü mellett további beállításokra kelljen átbogarásznia magát a felhasználóknak, mint amilyen mondjuk a "keresési tevékenység megtekintése és kezelése", hogy a meglehetősen ködös tájékoztatás ellenére ott is beállítgassa a beállítanivalót.

Annál is inkább, mert ha mindezt megteszi, még koránt sincs vége a procedúrának. A rendszer ugyanis ilyenkor arra figyelmeztet, hogy a "használati és diagnosztikai adatok megosztásának" engedélyezésével az eszköz bizonyos adatokat továbbra is elküldhet a Google-nak. Vagyis érdemes ezt is megkeresni, és végignézni, vajon ebben a szolgáltatásban mit érdemes kikapcsolni.

A Google válasza alapján a rendszer figyelmeztet, hogy a "Google-élmény tökéletesítése" érdekében a cég továbbra is felhasználja a lokációs adatokat az olyan tevékenységek során, mint a keresés vagy az útvonaltervezés.

Ahogy az AP cikkében megszólaló szakértők (és valószínűleg sokan mások) is megállapítják, a probléma az, ahogy a Google most is megpróbálja a formális tájékoztatást a lehető legjobban elmaszatolni ezzel kapcsolatban. Mivel a társaság üzleti modellje lényegében a felhasználói adatok áruba bocsátásról szól, és mivel a fenti szolgáltatások jellemzően ingyenesek, a helyadatok gyűjtögetésével alapvetően nem lenne semmi baj. Ezt azonban érdemes lenne világosan megfogalmazni, és a döntésre is egyértelmű lehetőségeket adni.

Forrás:
https://bitport.hu/akkor-is-gyujti-a-helyadatokat-a-google-amikor-nem-gyujti-a-helyadatokat

CompArgo szakember véleménye: Aki bírja idővel és idegekkel, az valóban megkapja erről is a megfelelő tájékoztatást.

[bezár]

~ • ~

Létrejött az első magyarországi 5G kapcsolat valós körülmények között

A Magyar Telekom létrehozta az első magyarországi valós, nem laboratóriumi 5G kapcsolatot hétfőn budapesti székházában. >>><<<

A bemutatón Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: a teljesen új hálózati koncepciót jelentő 5G a vezetékes és a mobil kommunikáció előnyeit egyesíti. A késleltetés nélküli, folyamatosan rendelkezésre álló villámgyors kapcsolat robotokat és gyártósorokat tud kiszolgálni – tette hozzá. Úgy vélte, az új technológia jelentős fejlődést hoz például az egészségügyben, a közlekedésben, az oktatásban és az iparban.

Elmondta, hogy az elmúlt 5 évben hatszorosára nőtt a Telekom hálózatán a mobilnet-forgalom Magyarországon. Az 5G lehetőségei azonban nemcsak a sebességében rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában, és más technológiákkal történő együttműködésében. Szerinte az 5G várhatóan néhány éven belül, 2020-2022-re válik általánosan elérhetővé Európában, így Magyarországon is.

A létrehozott 5G kapcsolaton valós idejű egészségügyi távdiagnózist, és drónnal mentést mutattak be.

Tremmel János hálózattechnológiai igazgató arról beszélt, hogy bár a szabványosítás első harmada befejeződött, a következő 2-3 évben még számos 5G szabvány jön. A jelenlegi mobilforgalom több mint 90 százaléka 4G hálózaton történik, majd 2025-re már 50 milliárd eszköz lesz az 5G hálózatra kötve –mondta. Az 5G alapfeltétele a kiváló minőségű optikai vezetékes hálózat, és az 5G hálózaton személyre szabott szolgáltatásokat lesznek képesek nyújtani. A Magyar Telekom anyacége, a Deutsche Telekom tavaly októberben Berlinben hozott létre valós 5G kapcsolatot Európában elsőként.

Budapesten a 3,7 gigahertzes spektrumban működő teszthálózat szabványosítás előtti, kereskedelmi bevezetés előtt álló 5G berendezések segítségével valósult meg.

Példaként hallhattuk: A drónokkal történő mentéskor hőkamera segítségével kutattak eltűntek, sebesültek után. A képek pontos földrajzi helyzetmegjelöléssel érkeztek, így a mentőcsapat konkrét ponthoz tud sietni, ami gyorsítja a mentést.

Bemutattak egy versenypályáról készített 5G video közvetítést is, ahol a pályát környezetfüggő információkkal, statisztikákkal együtt láthatják a játékosok.

Forrás:
http://makronom.mandiner.hu/cikk/20180703_letrejott_az_elso_magyarorszagi_5g_kapcsolat_valos_korulmenyek_kozott

CompArgo szakember véleménye: A szabványosított eljárásra - ezek szerint - még várhatunk.

[bezár]

~ • ~

Kifejezetten rosszul jöhet ki a Facebook abból,
hogy a mobilgyártókkal is megosztotta felhasználói adatait...

Rosszul jöhet ki a Facebook számára, hogy az amerikai hatóságok által nemzetbiztonsági szempontból problémásnak tartott Huawei, valamint három másik kínai cég is hozzájuthatott a közösségi oldal felhasználóinak személyes, érzékeny adataihoz. Ez most – a Facebook számára – a lehető legrosszabb pillanatban került nyilvánosságra. >>><<<

A Facebook ugyan éveken át „elfelejtett” róla szólni, de aThe New York Times néhány napja nyilvánosságra hozta, hogy a közösségi oldal üzemeltetői még akkor is fenntartották a legalább 60 eszközgyártóval megkötött adatmegosztási megállapodásaikat, miután a nyilvánosság előtt azt állították, harmadik fél nem juthat a felhasználók érzékeny adataihoz.

Miután két neves újság is kiderítette, majd a Facebook pedig elismerte, hogy a felhasználók adatain túl az ismerőseik érzékeny adataihoz is hozzáférő vállalatok között volt négy kínai gyártó, a Lenovo, az Oppo, a több márka – például az Alcatel és a BlackBerry – mögött is álló TCL, valamint a Huawei.

Sokan azt mondják, a Huawei túlságosan is be van kötve a kínai kormányhoz. Az amerikai katonai támaszpontokon pedig már be is tiltották a Huawei telefonjainak használatát. Hogy ezt pontosan érzik a közösségi hálót üzemeltető vállalatnál is, azt jól jelzi, hogy arról nyilatkoztak, még ezen a héten felmondják a Huawei-szerződést.

A Huawei az ügyben megszólalván azt közölte, hogy bármiféle felhasználói adatokat csak a készülékeken gyűjtöttek, a szervereiken nem.

A Facebook vezérigazgatójától általában elsősorban azt szeretnék megtudni, hogyan lehetséges az, hogy a telefongyártók hozzáfértek a felhasználók ismerőseinek adataihoz még akkor is, ha ezek az ismerősök kifejezetten megtiltották, hogy harmadik félhez eljussanak az adataik.

A szenátorok lényegében a falhoz állították Zuckerberget, miután a levélben azt is megkérdezik tőle: biztosan nem akarja-e módosítani az áprilisi szenátusi meghallgatáson tett vallomását.

Az amerikai nyomás mellett már az európai uniós is egyre nagyobb a Facebookon. Az Európai Parlament vezető képviselői két héttel ezelőtt hallgatták meg Zuckerberget. Az ülésen Guy Verhofstadt azt mondta: már liberálisként sem tud hinni abban, hogy a Facebook képes lesz az önvizsgálatra és megfelelő önszabályzatra. Az EP liberális frakcióját vezető képviselő a Facebook megregulázása mellett azt is felvetette: talán érdemes lenne feldarabolni a vállalatot. Ráadásul az Egyesült Államokban is egyre hangosabbak az szétcincálást követelő hangok.

Forrás:
http://www.hvg.hu/tudomany/20180606_facebook_adatmegosztas_telefongyartok_huawei_oppo_lenovo_tcl

CompArgo szakember véleménye: Ezt jobb lett volna már korábban tudnunk! Ennek biztosan lesz folytatása.

[bezár]

~ • ~

A Vodafone megvásárolja a UPC Magyarországot...

A Vodafone Csoport a 2018.05.09.-én bejelentette, hogy széleskörű, mintegy 18,4 milliárd euró cégértékű európai tranzakció keretében megállapodott a Liberty Global-lal. >>><<<

A Liberty Global magyar, német, cseh és román leányvállalatának, így a UPC Magyarországnak is a készpénz és hitelállomány nélküli megvásárlásáról (a Direct Home üzletág kivételével) döntöttek. A UPC Magyarország az ország legnagyobb kábelszolgáltatója mely 1,8 millió háztartást ér el, vagyis az összes háztartás 43%-át. A UPC szinte teljes magyar kábelhálózata visszirányos adottsággal rendelkezik, tehát alap és magas felbontású videó, szélessávú internet, valamint vezetékes telefonszolgáltatást nyújt jelenleg mintegy 850.000 egyedi felhasználó számára (a Direct Home szolgáltatás nélkül). A megállapodás eredményeként a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, mely képes úgynevezett teljeskörű konvergens szolgáltatások nyújtására.

A mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25%, a vezetékes szélessávú üzletágban hozzávetőlegesen 24%, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig hozzávetőlegesen 19% körüli piaci részesedése lesz. A Vodafone jelenleg is fontos befektető és munkáltató Magyarországon. Összesen mintegy 3200 embert foglalkoztat budapesti irodájában és a szintén Budapesten található nemzetközi szolgáltató központjában, valamint további mintegy 600 kollégát a miskolci ügyfélszolgálatán.

A Vodafone Magyarország elsődlegesen a mobilpiacon aktív, és jelenleg nincs számottevő jelenléte a vezetékes piacon, habár sikeresen pályázott 168 járásból kettő esetében magyar állami támogatásra szélessávú hálózat kiépítésére. A UPC ugyanakkor döntően kábelszolgáltató, mely a Vodafone hálózatán keresztül nyújt virtuális mobilszolgáltatást. Az átfedés minimális, így a felvásárlás nem lesz negatív hatással a versenyre. A Vodafone belépése a konvergens szolgáltatások piacára kifejezetten erősíteni fogja a versenyt azáltal, hogy az országos konvergens szolgáltatók száma kettőre nő, miközben a többi szolgáltató is megtartja erős versenyképességét.

A tranzakcióhoz az Európai Bizottság mint versenyhatóság jóváhagyása szükséges. A vizsgálati és jóváhagyási folyamat előreláthatóan a 2019-es naptári év közepére zárulhat le.

Forrás:
https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2018/05/09/a-vodafone-megvasarolja-a-upc-magyarorszagot

CompArgo szakember véleménye: Így a mobil szolgáltatóknál a verseny – a 2. és 3. helyezés között – még élesebb lesz. De azért várjuk ki a végét.

[bezár]

~ • ~

Jönnek az 5G frekvenciák, mire számíthatnak a hazai szolgáltatók?

Készülnek már a szolgáltatók az 5G-korszakra. Az ehhez szükséges frekvenciák értékesítése is egyre több országban indul el. >>><<<

A téma hazai vonatkozásairól egy éve beszélgettünk Dr. Vári Péterrel, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesével. Hol tartunk most?

Azóta publikáltuk az 5G-hálózatok szempontjából fontos 700 MHz-es frekvencia használatának átalakítására vonatkozó nemzeti ütemtervet – mondja a szakember. A frekvenciasávot 2020. szeptember 5-ig a hazai műsorszórók használhatják, azt követően jelenhetnek meg rajta a szélessávú vezeték nélküli szolgáltatások, LTE, vagy annak a továbbfejlesztésével létrejövő technológiai alapon. A nemzeti ütemterv külön figyelmet szentel a szélessávú közrend- és katasztrófavédelmi rendszerek (PPDR) frekvenciaigényeinek is, a keskenysávú TETRA alapú hálózatokat a jövőben az LTE-alapú szélessávú készenléti hálózat váltja fel.

Már tesztelhetik az 5G-t a hazai szolgáltatók is. Ami az 5G-képes frekvenciákat illeti, az Unióban a 700 MHz mellett még két sávot jelöltek meg erre a célra. Az egyik a 3400-3800 MHz közötti sáv, amiből a Vodafone és a Digi vásárolt már, de ezt most még a 4G hálózat építésére használják, a másik pedig a 26 GHz-es sáv.

"Ebben a sávban a Vodafone már kísérleti 5G tesztre is kért engedélyt. Természetesen bármelyik szolgáltató, gyártó jelezheti nekünk, ha 5G-vel kísérletezne, igyekszünk az adott földrajzi területre, a tesztelés idejére más szolgáltatást nem zavaró frekvenciát rendelkezésre bocsátani. Egyelőre azonban még csekély az érdeklődés, valószínűleg elsősorban azért, mert az 5G-re még hiányzik a megfelelő üzleti modell. Azt is meg kell említeni, hogy nagyon komoly beruházást hajtottak végre a szolgáltatók az elmúlt pár évben, az országosan elérhető és kiváló minőségű 4G-hálózatok kiépítésére. Ezek megtérülése is fontos a számukra. Valóban büszkék lehetünk a mobilhálózataink minőségére, világviszonylatban az elsők között vagyunk" – fejtette ki a főigazgató-helyettes.

Érdekes helyzetet teremt a 700 MHz-es frekvencia értékesítésénél, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően azt a szolgáltatók nem azonnal, hanem a már említett, 2020. szeptember 5-i határidő után vehetik tényleges használatba. A főigazgató-helyettes megemlíti, hogy a szolgáltatók a tavalyi nyilvános meghallgatáson már jelezték is a kérésüket, hogy ezt a tényt a frekvenciahasználati díjak megfizetésénél az NMHH vegye figyelembe. Erről hatóságon belül már folyik egyeztetés, de döntés még nem született.

A 700 MHz-es sáv műsorszórásból "mobilba" való átadásával kapcsolatban nagy kihívást jelent az is, hogy Magyarország földrajzilag nem EU-tagországokkal (Ukrajna, Szerbia) is szomszédos, amelyekre nem vonatkozik az uniós szabályozás. Cél, hogy a szomszédos országokkal szorosan együttműködve Magyarország teljes területén be lehessen vezetni ezeket a szolgáltatásokat – tette hozzá.

Forrás:
https://bitport.hu/jonnek-az-5g-frekvenciak-mire-szamithatnak-a-hazai-szolgaltatok

CompArgo szakember véleménye: Ez még láthatóan egy igen távoli terv.

[bezár]

~ • ~

Eladták a Telenor Magyarországot

A norvég TELENOR Csoport szerdán bejelentette, hogy megállapodást kötött közép-kelet-európai leányvállalatai eladásáról. >>><<<

A vevő a cseh Petr Kellner milliárdos tulajdonában lévő PPF Csoport, mely 2,8 milliárd euró cégérték alapján számított áron vásárolja meg a Telenor-leányvállalatokat..A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre. Az ügyletet követően skandináviai integrált vezetékes és mobilszolgáltatók valamint erős ázsiai mobilszolgáltatók alkotják majd a Telenor Csoportot. A Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a közép-kelet-európai leányvállalatok – indokolja a lépést a Telenor Csoport vezérigazgatója.

Ezzel a felvásárlással a PPF Csoport további négy országra terjeszti ki távközlési portfólióját, ezzel megvalósítva régi célját, hogy közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljon, felhasználva eddigi tapasztalatait piaci pozíciója megerősítésére – jelentette ki a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvényese.

A Telenor Magyarország jól teljesít a piacon, és folyamatosan arra törekszik, hogy minél inkább ügyfélközpontú és könnyen használható termékeket kínáljon. Meggyőződésünk, hogy folytatni tudjuk sikertörténetünket Magyarországon. Többek közt ezt mondta Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A Telenor 1994-ben lépett be Magyarországra

A Telenor csoportnak 178 millió ügyfele van, jelenleg 12 piacon vannak jelen Skandináviában, Közép-Kelet-Európában és Ázsiában, és 30 ezer munkavállalójuk van. A Telenor 25 éven át rendelkezett mobilszolgáltatókkal a közép-kelet-európai régióban. 1994-ben lépett be a magyar piacra a Pannon GSM felvásárlásával, majd regionális jelenlétét kiterjesztve, 1996-ban indította el mobilszolgáltatásait Montenegróban, 2006-ban pedig felvásárolta a szerb Mobi 063 szolgáltatót. Bulgáriában 2013-ban vette meg a Globult a Telenor.

Azt is írják, hogy a Telenor Csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a közép-kelet-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A vállalat egyébként rendkívüli osztalék kifizetéséről is határozott.

Forrás:
https://24.hu/belfold/2018/03/21/eladtak-a-telenor-magyarorszagot/

CompArgo szakember véleménye: Ahogyan januárban előre jelezték, az eladás ebben a negyedévben be is következett.

[bezár]

~ • ~

Véget ért a Windows Phone 7.5 és 8.0 pályafutása

2018. február 20.-al lejár a mobil operációs rendszerek terméktámogatása, nem fog működni a telefon megtalálását segítő szolgáltatás és a „csempék” sem frissülnek tovább. >>><<<

Aktív eutanáziát alkalmazott a Microsoft a Windows Phone 7.5 és 8.0 változatokon. Még a múlt héten jelentette be a szoftverfejlesztő óriás, hogy kedden lejár a fent említett verziók terméktámogatása. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen a napon a Mobile Push Notification szolgáltatásokat kikapcsolják a Windows Phone 7.5 és 8.0 esetében.

A fenti funkció kikapcsolásával többé nem működik az elvesztett telefont megtalálni segítő "Find your phone" lehetőség, és az élő csempék (Live Tiles) sem frissülnek tovább. Természetesen a többi, szintén értesítésre alapuló szolgáltatás sem lesz használható a következő naptól.

Az operációs rendszert futtató készülékek mindazonáltal működőképesek maradnak, alapvető feladatukat továbbra is el fogják látni. Lehet velük telefonálni, böngészni, SMS-t küldeni és így tovább. Mivel azonban a platformokat mindig is mostohán kezelték a fejlesztők, az amúgy sem gazdag appválaszték már biztosan nem bővül tovább, és a már meglevőket sem frissítik. Ez egyszerre jelenti az ismert hibák javítási esélyének zéróra csökkenését és az újonnan felfedezettek sem kapnak update-eket.

Azok, akik a fentiek ellenére mégis úgy döntenek, hogy kitartanak a korosodó rendszerek mellett, továbbra is élvezhetik a riválisoktól eltérő grafikus kezelőfelület egyediségét. A Microsoft csempés GUI-ja az Apple/Android duó megszokott ikonjaival szemben kínál alternatívát, olyan felhasználói élményt, mely már asztali környezetben is avíttasnak számít. A Windows 8 ugyanis maga sem volt egy sikertörténet, a Windows 7-et nem tudta megelőzni, a Windows 10 pedig már nem hagy helyet a terjeszkedésre.

Visszatérve a Microsoft mobil OS-éhez: a platform sosem élvezett akkora támogatást, mint amekkorára szüksége lett volna. Sem fejlesztője, sem a telefongyártók részéről nem kapta meg azt a figyelmet, ami valódi versenytárssá tehette volna az Apple vagy a Google megoldásaival szemben.

Legnagyobb támogatójának a Nokia számított, mely elavult Symbian operációs rendszerét váltotta le a Windows Phone csempés verzióival. Ez a lépés azonban nem mentette meg a finn vállalatot a telefongyártó részleg kényszerű eladásától, melyre a Microsoft csapott le. 2013-ban elképesztőnek számító összegért, 5,44 milliárd euróért kebelezte be Redmond a skandináv vállalat telefonos egységét, abban a reményben, hogy ezzel egy kézben tudhatja a szoftver és a hardver fejlesztését, így pedig olyan potenciál nyílik meg előtte, mint amit az Apple tudhat magáénak.

Még másfél év sem telt el, amikor kiderült, hogy valamit nagyon elszámítottak a Microsoftnál. Első nekifutásra ugyanis elbocsátották az átvett Nokia alkalmazottak közel felét, 12 500 embert – többek között a komáromi gyár is ennek a változásnak esett áldozatul. Szűk egy évvel később azonban tovább fogyatkozott a Nokia-örökség: négy számjegyű elbocsátással és egy majdnem egymilliárd dolláros leírással omlott atomjaira a Microsoft nokiás kalandja. 1850 fős elbocsátást és 950 milló dollárra rúgó leírást hozott nyilvánosságra a redmondi nagyvállalat. Az utolsó, jelképes szöget a Microsoft okostelefonos kalandjába Bill Gates verte be. A vállalat alapítója ugyanis nyilvánossá tette tavaly szeptemberben, hogy lecserélte Windows Phone telefonját és egy Android készülékre esett a választása. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy habár nyílt forrású operációs rendszert futtat készüléke, azon számos Microsoft szoftver található.

Célkeresztben a sokáig használható laptopok!

A Redmond inkább az ultrahordozható, sokáig üzemelő laptopok felé kacsingat. A Windows-ok ARM alapú laptopokon való futtatásába ugyan egyszer már beletört a cég bicskája, és most is akadnak döccenők, de a Microsoft hisz benne, hogy a Windows 10-es, Snapdragon processzorokat használó eszközök beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, és sikeresek lesznek a piacon.

Forrás:
https://bitport.hu/veget-ert-a-windows-phone-7-5-es-8-0-palyafutasa

CompArgo szakember véleménye: Láthatóan semmi sem tart örökké!

[bezár]

~ • ~

Korábbi cikkek

Az oldal cookie-kat használ! bővebben >>

Állásajánlat


Sajtófigyelő


iso logo
Powered by Joomla!®