CompArgo Kft.

Érdekességek a telekommunikáció világából

A Vodafone megvásárolja a UPC Magyarországot...

A Vodafone Csoport a 2018.05.09.-én bejelentette, hogy széleskörű, mintegy 18,4 milliárd euró cégértékű európai tranzakció keretében megállapodott a Liberty Global-lal. >>><<<

A Liberty Global magyar, német, cseh és román leányvállalatának, így a UPC Magyarországnak is a készpénz és hitelállomány nélküli megvásárlásáról (a Direct Home üzletág kivételével) döntöttek. A UPC Magyarország az ország legnagyobb kábelszolgáltatója mely 1,8 millió háztartást ér el, vagyis az összes háztartás 43%-át. A UPC szinte teljes magyar kábelhálózata visszirányos adottsággal rendelkezik, tehát alap és magas felbontású videó, szélessávú internet, valamint vezetékes telefonszolgáltatást nyújt jelenleg mintegy 850.000 egyedi felhasználó számára (a Direct Home szolgáltatás nélkül). A megállapodás eredményeként a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, mely képes úgynevezett teljeskörű konvergens szolgáltatások nyújtására.

A mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25%, a vezetékes szélessávú üzletágban hozzávetőlegesen 24%, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig hozzávetőlegesen 19% körüli piaci részesedése lesz. A Vodafone jelenleg is fontos befektető és munkáltató Magyarországon. Összesen mintegy 3200 embert foglalkoztat budapesti irodájában és a szintén Budapesten található nemzetközi szolgáltató központjában, valamint további mintegy 600 kollégát a miskolci ügyfélszolgálatán.

A Vodafone Magyarország elsődlegesen a mobilpiacon aktív, és jelenleg nincs számottevő jelenléte a vezetékes piacon, habár sikeresen pályázott 168 járásból kettő esetében magyar állami támogatásra szélessávú hálózat kiépítésére. A UPC ugyanakkor döntően kábelszolgáltató, mely a Vodafone hálózatán keresztül nyújt virtuális mobilszolgáltatást. Az átfedés minimális, így a felvásárlás nem lesz negatív hatással a versenyre. A Vodafone belépése a konvergens szolgáltatások piacára kifejezetten erősíteni fogja a versenyt azáltal, hogy az országos konvergens szolgáltatók száma kettőre nő, miközben a többi szolgáltató is megtartja erős versenyképességét.

A tranzakcióhoz az Európai Bizottság mint versenyhatóság jóváhagyása szükséges. A vizsgálati és jóváhagyási folyamat előreláthatóan a 2019-es naptári év közepére zárulhat le.

Forrás:
https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2018/05/09/a-vodafone-megvasarolja-a-upc-magyarorszagot

CompArgo szakember véleménye: Így a mobil szolgáltatóknál a verseny – a 2. és 3. helyezés között – még élesebb lesz. De azért várjuk ki a végét.

[bezár]

~ • ~

Jönnek az 5G frekvenciák, mire számíthatnak a hazai szolgáltatók?

Készülnek már a szolgáltatók az 5G-korszakra. Az ehhez szükséges frekvenciák értékesítése is egyre több országban indul el. >>><<<

A téma hazai vonatkozásairól egy éve beszélgettünk Dr. Vári Péterrel, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesével. Hol tartunk most?

Azóta publikáltuk az 5G-hálózatok szempontjából fontos 700 MHz-es frekvencia használatának átalakítására vonatkozó nemzeti ütemtervet – mondja a szakember. A frekvenciasávot 2020. szeptember 5-ig a hazai műsorszórók használhatják, azt követően jelenhetnek meg rajta a szélessávú vezeték nélküli szolgáltatások, LTE, vagy annak a továbbfejlesztésével létrejövő technológiai alapon. A nemzeti ütemterv külön figyelmet szentel a szélessávú közrend- és katasztrófavédelmi rendszerek (PPDR) frekvenciaigényeinek is, a keskenysávú TETRA alapú hálózatokat a jövőben az LTE-alapú szélessávú készenléti hálózat váltja fel.

Már tesztelhetik az 5G-t a hazai szolgáltatók is. Ami az 5G-képes frekvenciákat illeti, az Unióban a 700 MHz mellett még két sávot jelöltek meg erre a célra. Az egyik a 3400-3800 MHz közötti sáv, amiből a Vodafone és a Digi vásárolt már, de ezt most még a 4G hálózat építésére használják, a másik pedig a 26 GHz-es sáv.

"Ebben a sávban a Vodafone már kísérleti 5G tesztre is kért engedélyt. Természetesen bármelyik szolgáltató, gyártó jelezheti nekünk, ha 5G-vel kísérletezne, igyekszünk az adott földrajzi területre, a tesztelés idejére más szolgáltatást nem zavaró frekvenciát rendelkezésre bocsátani. Egyelőre azonban még csekély az érdeklődés, valószínűleg elsősorban azért, mert az 5G-re még hiányzik a megfelelő üzleti modell. Azt is meg kell említeni, hogy nagyon komoly beruházást hajtottak végre a szolgáltatók az elmúlt pár évben, az országosan elérhető és kiváló minőségű 4G-hálózatok kiépítésére. Ezek megtérülése is fontos a számukra. Valóban büszkék lehetünk a mobilhálózataink minőségére, világviszonylatban az elsők között vagyunk" – fejtette ki a főigazgató-helyettes.

Érdekes helyzetet teremt a 700 MHz-es frekvencia értékesítésénél, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően azt a szolgáltatók nem azonnal, hanem a már említett, 2020. szeptember 5-i határidő után vehetik tényleges használatba. A főigazgató-helyettes megemlíti, hogy a szolgáltatók a tavalyi nyilvános meghallgatáson már jelezték is a kérésüket, hogy ezt a tényt a frekvenciahasználati díjak megfizetésénél az NMHH vegye figyelembe. Erről hatóságon belül már folyik egyeztetés, de döntés még nem született.

A 700 MHz-es sáv műsorszórásból "mobilba" való átadásával kapcsolatban nagy kihívást jelent az is, hogy Magyarország földrajzilag nem EU-tagországokkal (Ukrajna, Szerbia) is szomszédos, amelyekre nem vonatkozik az uniós szabályozás. Cél, hogy a szomszédos országokkal szorosan együttműködve Magyarország teljes területén be lehessen vezetni ezeket a szolgáltatásokat – tette hozzá.

Forrás:
https://bitport.hu/jonnek-az-5g-frekvenciak-mire-szamithatnak-a-hazai-szolgaltatok

CompArgo szakember véleménye: Ez még láthatóan egy igen távoli terv.

[bezár]

~ • ~

Eladták a Telenor Magyarországot

A norvég TELENOR Csoport szerdán bejelentette, hogy megállapodást kötött közép-kelet-európai leányvállalatai eladásáról. >>><<<

A vevő a cseh Petr Kellner milliárdos tulajdonában lévő PPF Csoport, mely 2,8 milliárd euró cégérték alapján számított áron vásárolja meg a Telenor-leányvállalatokat..A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre. Az ügyletet követően skandináviai integrált vezetékes és mobilszolgáltatók valamint erős ázsiai mobilszolgáltatók alkotják majd a Telenor Csoportot. A Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a közép-kelet-európai leányvállalatok – indokolja a lépést a Telenor Csoport vezérigazgatója.

Ezzel a felvásárlással a PPF Csoport további négy országra terjeszti ki távközlési portfólióját, ezzel megvalósítva régi célját, hogy közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljon, felhasználva eddigi tapasztalatait piaci pozíciója megerősítésére – jelentette ki a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvényese.

A Telenor Magyarország jól teljesít a piacon, és folyamatosan arra törekszik, hogy minél inkább ügyfélközpontú és könnyen használható termékeket kínáljon. Meggyőződésünk, hogy folytatni tudjuk sikertörténetünket Magyarországon. Többek közt ezt mondta Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A Telenor 1994-ben lépett be Magyarországra

A Telenor csoportnak 178 millió ügyfele van, jelenleg 12 piacon vannak jelen Skandináviában, Közép-Kelet-Európában és Ázsiában, és 30 ezer munkavállalójuk van. A Telenor 25 éven át rendelkezett mobilszolgáltatókkal a közép-kelet-európai régióban. 1994-ben lépett be a magyar piacra a Pannon GSM felvásárlásával, majd regionális jelenlétét kiterjesztve, 1996-ban indította el mobilszolgáltatásait Montenegróban, 2006-ban pedig felvásárolta a szerb Mobi 063 szolgáltatót. Bulgáriában 2013-ban vette meg a Globult a Telenor.

Azt is írják, hogy a Telenor Csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a közép-kelet-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A vállalat egyébként rendkívüli osztalék kifizetéséről is határozott.

Forrás:
https://24.hu/belfold/2018/03/21/eladtak-a-telenor-magyarorszagot/

CompArgo szakember véleménye: Ahogyan januárban előre jelezték, az eladás ebben a negyedévben be is következett.

[bezár]

~ • ~

Véget ért a Windows Phone 7.5 és 8.0 pályafutása

2018. február 20.-al lejár a mobil operációs rendszerek terméktámogatása, nem fog működni a telefon megtalálását segítő szolgáltatás és a „csempék” sem frissülnek tovább. >>><<<

Aktív eutanáziát alkalmazott a Microsoft a Windows Phone 7.5 és 8.0 változatokon. Még a múlt héten jelentette be a szoftverfejlesztő óriás, hogy kedden lejár a fent említett verziók terméktámogatása. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen a napon a Mobile Push Notification szolgáltatásokat kikapcsolják a Windows Phone 7.5 és 8.0 esetében.

A fenti funkció kikapcsolásával többé nem működik az elvesztett telefont megtalálni segítő "Find your phone" lehetőség, és az élő csempék (Live Tiles) sem frissülnek tovább. Természetesen a többi, szintén értesítésre alapuló szolgáltatás sem lesz használható a következő naptól.

Az operációs rendszert futtató készülékek mindazonáltal működőképesek maradnak, alapvető feladatukat továbbra is el fogják látni. Lehet velük telefonálni, böngészni, SMS-t küldeni és így tovább. Mivel azonban a platformokat mindig is mostohán kezelték a fejlesztők, az amúgy sem gazdag appválaszték már biztosan nem bővül tovább, és a már meglevőket sem frissítik. Ez egyszerre jelenti az ismert hibák javítási esélyének zéróra csökkenését és az újonnan felfedezettek sem kapnak update-eket.

Azok, akik a fentiek ellenére mégis úgy döntenek, hogy kitartanak a korosodó rendszerek mellett, továbbra is élvezhetik a riválisoktól eltérő grafikus kezelőfelület egyediségét. A Microsoft csempés GUI-ja az Apple/Android duó megszokott ikonjaival szemben kínál alternatívát, olyan felhasználói élményt, mely már asztali környezetben is avíttasnak számít. A Windows 8 ugyanis maga sem volt egy sikertörténet, a Windows 7-et nem tudta megelőzni, a Windows 10 pedig már nem hagy helyet a terjeszkedésre.

Visszatérve a Microsoft mobil OS-éhez: a platform sosem élvezett akkora támogatást, mint amekkorára szüksége lett volna. Sem fejlesztője, sem a telefongyártók részéről nem kapta meg azt a figyelmet, ami valódi versenytárssá tehette volna az Apple vagy a Google megoldásaival szemben.

Legnagyobb támogatójának a Nokia számított, mely elavult Symbian operációs rendszerét váltotta le a Windows Phone csempés verzióival. Ez a lépés azonban nem mentette meg a finn vállalatot a telefongyártó részleg kényszerű eladásától, melyre a Microsoft csapott le. 2013-ban elképesztőnek számító összegért, 5,44 milliárd euróért kebelezte be Redmond a skandináv vállalat telefonos egységét, abban a reményben, hogy ezzel egy kézben tudhatja a szoftver és a hardver fejlesztését, így pedig olyan potenciál nyílik meg előtte, mint amit az Apple tudhat magáénak.

Még másfél év sem telt el, amikor kiderült, hogy valamit nagyon elszámítottak a Microsoftnál. Első nekifutásra ugyanis elbocsátották az átvett Nokia alkalmazottak közel felét, 12 500 embert – többek között a komáromi gyár is ennek a változásnak esett áldozatul. Szűk egy évvel később azonban tovább fogyatkozott a Nokia-örökség: négy számjegyű elbocsátással és egy majdnem egymilliárd dolláros leírással omlott atomjaira a Microsoft nokiás kalandja. 1850 fős elbocsátást és 950 milló dollárra rúgó leírást hozott nyilvánosságra a redmondi nagyvállalat. Az utolsó, jelképes szöget a Microsoft okostelefonos kalandjába Bill Gates verte be. A vállalat alapítója ugyanis nyilvánossá tette tavaly szeptemberben, hogy lecserélte Windows Phone telefonját és egy Android készülékre esett a választása. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy habár nyílt forrású operációs rendszert futtat készüléke, azon számos Microsoft szoftver található.

Célkeresztben a sokáig használható laptopok!

A Redmond inkább az ultrahordozható, sokáig üzemelő laptopok felé kacsingat. A Windows-ok ARM alapú laptopokon való futtatásába ugyan egyszer már beletört a cég bicskája, és most is akadnak döccenők, de a Microsoft hisz benne, hogy a Windows 10-es, Snapdragon processzorokat használó eszközök beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, és sikeresek lesznek a piacon.

Forrás:
https://bitport.hu/veget-ert-a-windows-phone-7-5-es-8-0-palyafutasa

CompArgo szakember véleménye: Láthatóan semmi sem tart örökké!

[bezár]

~ • ~

A Telenorhoz érdeklődés érkezett közép-kelet európai érdekeltségeinek megvásárlása iránt...

Ezt közölte a norvég távközlési vállalat pénteken. A kérdéses portfolió a magyar, a bolgár, a montenegrói és a szerb mobilszolgáltatásokat foglalja magában. >>><<<

A részvényesi érték növelését szem előtt tartva a Telenor megkezdte a beérkezett dokumentum értékelését. A vállalat arra számít, hogy az értékelés 2018 első negyedében befejeződik. Az értékelési folyamat nem befolyásolja a Telenor működését. A Telenor közleménye szerint az érdeklődés felkérés nélkül érkezett be. A cég közép-kelet-európai vállalatai erős piaci pozícióval bírnak, pénzügyi helyzetük szilárd, és 2017-ben mintegy 9 százalékkal járultak hozzá a Telenor-csoport bevételéhez, és az EBITDA 8 százalékát adták – áll a közleményben. A Telenor Magyarország Zrt. az MTI érdeklődésére közölte, a magyar államtól frekvenciahasználati jogosultságokat kapott és ehhez olyan kötelezettségeket vállalt, amelyek értelmében biztosítania kell ügyfelei ellátását meghatározott minőségi és műszaki paraméterek betartásával. A Telenor-csoport részeként 1994-ben Pannon GSM néven alapított Telenor Magyarország csaknem 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, 3,5 millió egyéni és vállalati előfizetője van, 1000 munkavállalót foglalkoztat.

A Pannon GSM 1993 októberében kapott koncessziót az 1994 márciusában indult, egységes nemzetközi szabványon alapuló GSM rendszerű (Global System for Mobile Communication) szolgáltatására, az akkori Matáv és a US West vegyes vállalata, a Westel 900 mellett.

A Telenor 2001 júliusában jelentette be, hogy 25,78 százalékról 100 százalékra növelte tulajdoni hányadát a Pannon GSM-ben, miután több mint egymilliárd euróért megvásárolta a holland KPN, a finn Sonera és a dán TeleDanmark Communications részesedését. A magyarországi vállalat 2010 májusáig működött Pannon néven, de a névváltás lehetősége sajtóhírek szerint már a cég 2006-os arculatváltásánál felmerült.

A cég árbevétele a nyilvános cégadatok szerint 2016-ban meghaladta az 153 milliárd forintot, 2015-ben pedig megközelítette a 158 milliárd forintot. Az adózott eredménye 2016-ban 22,35 milliárd forintra mérséklődött az egy évvel korábbi 22,61 milliárd forintról. A vállalat 2016-ban és 2017-ben több mint 13 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre.

Az anyavállalat, a norvégiai központú Telenor a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, csaknem 30 ezer alkalmazottat foglalkoztat, árbevétele 2016-ban 125 milliárd norvég korona volt.

A Telenor-csoport Skandináviában, Kelet- és Közép Európában, valamint Ázsia 12 piacán összesen 176 millió mobil előfizetővel rendelkezik.

Forrás:
https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2018/01/26/csakugyan-erdeklodnek-a-telenor-megvetelerol/

CompArgo szakember véleménye: Ebben a profilban a tulajdonosváltás nem gyakori, de a hatása általában látszik még a működési stratégiában is.

[bezár]

~ • ~

Az európai operátorok 25 évig használnák az újabb frekvenciákat…

Az európai szakminiszterek a héten állapodtak meg arról, milyen ütemben épüljenek az 5G hálózatok Európában. >>><<<

De mennyiben segíti ezt a folyamatot a formálódó Elektronikus Hírközlési Kódex? Az európai távközlési miniszterek megállapodtak az 5G-s hálózatok fejlesztésének és kiépítésének közös ütemtervéről.

Mindez előkészítette az ugyancsak erre a hétre időzített másik megbeszélést az Elektronikus Hírközlési Kódex (Electronic Communications Code - ECC) vitatott pontjairól. Az európai távközlési tanács tagjai mindenekelőtt arról tárgyaltak, hogyan lehetne úgy szabályozni az uniós távközlési piacot, hogy az további beruházásokra sarkallja az infrastruktúra-szolgáltatókat. A szakmai lobbi ehhez egyebek mellett 25 évre terjesztené ki a frekvenciahasználat jelenlegi 15 évre szóló gyakorlatát. (Erről a megbeszélésről egyelőre nem sok minden szivárgott ki.)

A beruházás ösztönzést és a spektrum politika újragondolását már jó ideje sürgeti a mobilszolgáltatók szövetsége (GSMA). A szervezet elnökhelyettese ennek kapcsán kijelentette: "ahogy haladunk az 5G-korszak felé Európa előtt nyitva áll a lehetőség, hogy visszaállítsa globális technológiai vezető státusát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a politikacsinálók gyorsan és bátran végrehajtsák a szükséges szabályozási reformokat, hogy világszinten növekedhessen Európa versenyképessége, az európai polgárok pedig mielőbb új innovatív szolgáltatásokhoz jussanak a technológia jóvoltából."

Mit kell tudni az ECC-ről? Az Európai Tanács októberi ülésén jelentette be, hogy elébe menve az olyan új generációs technológiák megjelenésének, mint az 5G, az EU módosítja a távközlési ipart érintő közös szabályokat. Ennek eszköze az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex, azaz egy olyan irányelvre irányuló javaslat, amely a távközlési ágazatra vonatkozó jelenlegi uniós szabályozási keret helyébe lép majd.

Az ECC irányelvei között szerepel új rendelkezések meghozatala a nagyon nagy sebességű hálózatok Európa-szerte történő bevezetése érdekében. Ki kell bővíteni a jogalkotás hatályát, hogy az kiterjedjen az OTT-szolgáltatásokra (over-the-top) is, és végül, de nem utolsó sorban megfizethető, funkcionális internet-hozzáférést kell biztosítani az uniós polgárok számára. Az uniós vezetők a jövő júniusi határidőt jelölték meg arra, hogy megállapodjanak a javaslatról az Európai Parlamenttel. A kezdeményezésnek 2025-ig a következő célkitűzéseket kell megvalósítania:

  • Jöjjön létre gigabites kapcsolat a legnagyobb társadalmi és gazdasági szereplők, iskolák, közepes és nagyvállalatok, valamint a legjelentősebb közszolgáltatók számára.
  • Addigra a szolgáltatók tegyék elérhetővé minden európai háztartás számára a növelhető sebességű, de legalább 100 Mb/sec internetkapcsolatot.
  • Legyen meg továbbá a megfelelő 5G-s lefedettség minden nagyobb városban és a legfontosabb szárazföldi közlekedési útvonalakon.

A kódex elfogadása, amelyről még további tárgyalások várhatók az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács között, a várakozások szerint elősegíti majd az új generációs hálózatok – mint az otthoni üvegszálas hálózatok és a mobil széles sávú technológiák (5G) – gyors és széles körű elterjedését.

Brüsszelben úgy látják, ha az EU 2020-2025 között végrehajtaná az 5G Európa-szerte történő bevezetésére javasolt intézkedéseket, abból évente 146,5 milliárd eurósra becsülhető anyagi előnye származna. Ezeknek a lépéseknek a nyomán akár 2,4 millió új munkahely létrejöhetne.

Forrás:
http://bitport.hu/az-europai-operatorok-25-evig-hasznalnak-az-ujabb-frekvenciakat

CompArgo szakember véleménye: A tervezett változtatásokat – különösen a távközlési ipart szabályozó közös szabályokat és az új munkahelyek megjelenését – itthon is kíváncsian várjuk.

[bezár]

~ • ~

Hamarosan visszavonhatja Amerika a hálózatsemlegességet

Még csak két éve vezette be Amerika a hálózatsemlegességre vonatkozó rendeletet, de várhatóan idén decemberben ezt vissza is vonhatják. >>><<<

Jövő hónapban szavaz a helyi hírközlési szabályozó, a Federal Communications Commission (FCC) a hálózatsemlegesség megszüntetéséről - írja a Bloomberg. A szabályozást mindössze két évvel ezelőtt vezette be a hivatal még az előző kormány idején, de a republikánusok eleve a szabályozás ellen voltak. A bevezetés óta a republikánusok átvették az FCC irányítását, amelynek elnöke inkább a telekommunikációs cégek érdekeinek igyekszik érvényt szerezni, ezért mindvégig a hálózatsemlegesség feloldását szorgalmazta.

A 2015-ben bevezetett szabályozás az ISP-ket a telekommunikációs törvény hagyományos telefonhálózatokra vonatkozó második része (Title 2) alá sorolta át, amely nagyon szigorú feltételrendszereket ró a szolgáltatókra. A telekommunikációt szabályozó törvény eredetileg a telefonszolgáltatókra szabott, meghatározza többek közt az árszabást, az egyetemes szolgáltatást, az adókat és az illetékeket. Az ISP-k érvelését az átsorolás ellen úgy igyekezett kivédeni az FCC korábbi elnöksége, hogy csak bizonyos szabályokat vonatkoztatott az amerikai internetszolgáltatókra, röviden megtiltotta a blokkolást, a diszkriminatív lassítást és a fizetett priorizálást.

A republikánus vezetésű FCC végleges rendeletjavaslata a napokban fog nyilvánosan megjelenni, amiről a bizottság is szavazni fog. A bizottság elnöke, Ajit Pai elmondása szerint a javaslat lényege, hogy a szövetségi kormány ne lehessen túl nagy befolyással az internetre, hanem azt inkább a szabad piacra hagyja.

"Az FCC egyszerűen azt igényelné az internetszolgáltatóktól, hogy a gyakorlatuk átlátható legyen, a vásárlók arra a szolgáltatásra fizethessenek elő, ami a legjobb számukra, a vállalatok és a kisebb vállalkozások pedig megkapják a szükséges információkat, amire az innovációhoz szükségük van." - írja Pai a közleményben.

Tehát a jövőben visszakerülnének a cégek a hírközlési szolgáltatók helyett az "information services" kategóriába, és a hálózatsemlegesség eltörlésével újra lehetőségük lenne az egyes internetes szolgáltatások (oldalak) gyorsítására, lassítására vagy épp teljes tiltására – egészen addig, amíg erről megfelelően értesítik az előfizetőket.

Egyelőre még csak találgatni lehet, hogy milyen következményekkel fog járni a hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok megszüntetése. Afelől viszont nincs kétség, hogy a republikánus többségű FCC jövő havi szavazása a hálózatsemlegesség megszűnése mellett fog dönteni. Ebben az esetben az új szabályozás jövő évtől fog érvénybe lépni.

Forrás:
https://www.hwsw.hu/hirek/58099/halozatsemlegesseg-netsemlegesseg-ftc-fcc-ajit-pai.html

CompArgo szakember véleménye: Ez egy érdekes változás, ami talán nem lesz tendencia, miután Magyarországon az NMHH kb. másfél éve írta elő a szolgáltatóknak a hálózatsemlegességet.

[bezár]

~ • ~

Új mobilnet díjcsomagok a Telekomtól

A tavalyi évben a hazai 16 - 74 éves internetezők mintegy 83%-a használt közösségi alkalmazásokat, és ezzel a magyarok első helyen állnak az Európai Unióban. >>><<<

Ez derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatközléséből. A trendet a Telekom saját havidíjas előfizetői körében végzett felmérése is alátámasztja: az előfizetők közel 60%-a használt közösségi média alkalmazásokat, 44 százalékuk térkép és navigációs alkalmazásokat, 41 százalékuk pedig telefonos és csevegő alkalmazásokat a mobiltelefonján. A felhasználói szokások ilyetén változása és a tovább növekvő adatigény miatt a Telekom november 10-től új havidíjas mobilinternet csomagokat vezetett be okos-telefonos és nagy képernyős mobilinternetezéshez. A Telekomnál a korlátlanság is személyre szabható, így mindenki kiválaszthatja, hozzá melyik illik.

  • Teljes korlátlanságot nyújtó mobilnet csomag, mely esetében a videók is az elérhető maximális sávszélességben élvezhetők.
  • Akik nem igénylik a korlátlan mobilnet csomagot, hanem csak a közösségi médiát, a navigációt vagy a chatszolgáltatásokat szeretnék belföldön korlátlanul használni, erre is lehetőségük van, megfelelő adatcsomag választása mellett.
  • Az új mobilportfólió adatcsomagjai korlátozás nélkül hozzárendelhetők bármelyik igényelhető Mobil hang díjcsomaghoz.
  • 2 éves hűségidővel vállalt új előfizetés esetén bármilyen kedvezményes árú készüléket lehet választani: mobil szolgáltatás mellé választható otthoni készülék is, és otthoni szolgáltatás mellé mobil készülék is.

Mit tartalmaznak az új mobilnet csomagok? Adatban a változás: választhatók 500 MB, 2 GB, 6 GB, 15 GB és korlátlan adattartalmú csomagok is. A legkisebb kivételével az adatcsomagok mellé különböző, belföldön felhasználható korlátlan tematikus tartalmakat is csomagoltak, promóciós jelleggel: a Net 2 GB-os csomag előfizetői a Facebookot, az Instagramot és a Waze navigációt díjmentesen érhetik el böngészőn és okostelefon alkalmazásokon keresztül, ami azt jelenti, hogy az arra fordított adatmennyiség - a hang- és videoformátumok kivételével - nem csökkenti az ügyfél díjcsomagban foglalt adatkeretét.

Nemrég megújultak a Telekom üzleti ajánlatai is. Az új Üzleti Trend mobil díjcsomagok igazodnak a folyamatosan változó üzleti felhasználási szokásokhoz. Mostantól korlátlan belföldi mobilinternet is választható, továbbá több havidíj-mentes extra szolgáltatás is elérhető, mint például nemzetközi híváskedvezmény és Norton Security Online vírusvédelem. Az új mobil díjcsomagokban a flottakedvezmény már a 2. előfizetéstől igényelhető, ezzel is növelve a csomag előnyeit.

Forrás:
https://computerworld.hu/tech/uj-mobilnet-dijcsomagok-a-telekomtol-239850.html

CompArgo szakember véleménye: A Magyar Telekom ezzel nemcsak beszáll, de gerjeszti is a versenyt.

[bezár]

~ • ~

Egyszerűen függetleníthetők a Telekom szolgáltató-függő mobiljai

Néhány egyszerű mozdulattal, várakozás és sorban állás nélkül kérhetik október 20-tól a Magyar Telekom ügyfelei a hálózati zárral ellátott mobilkészülékük hálózatfüggetlenítését. >>><<<

Ez abban az esetben lehetséges, amennyiben letelt a határozott idejű szerződési időszak, azaz a készüléket jellemzően két évnél régebben vásárolták.

Az elektronikus hírközlési törvény október 24-én életbe lépő módosítása alapján a magyarországi mobilszolgáltatóknak kötelező ingyenesen feloldani a hálózati zárat azoknál a mobilkészülékeknél, melyek vásárlásakor kötött határozott idejű szerződési időszak - azaz a hűségidő - lejárt. A Magyar Telekom ma bejelentette, már október 20-tól megadja ezt a lehetőséget az érintett ügyfeleknek, akiknek elég lesz a jövőben a telefonos ügyfélszolgálat automatikus menürendszerében kérni a függetlenítést.

Ha a megadott IMEI-szám és mobilszám alapján a szolgáltató adatbázisa szerint az előfizető jogosult az ingyenes hálózati zár feloldásra, a Telekom az igény leadásától számított egy munkanapon belül, de a "lehető leghamarabb" elküld egy válasz SMS-t az előfizető számára, amelyben a feloldás menetéről szóló tájékoztató linkje, valamint maga a feloldó kód szerepel. (A feloldó kódot a lakossági és az üzleti ügyfelek egyaránt kérhetik, a 1414-es, illetve a 1400 vagy 1435-ös ügyfélszolgálati szám felhívásával, az automata menüben.)

A Telekom ezzel együtt felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltató portfóliójában szereplő mobiltelefonok, okostelefonok többsége már eleve hálózati zár nélkül kerül forgalomba, és nem is tervez ezen a gyakorlatán változtatni az operátor (többek közt szolgáltató-függetlenül vásárolhatják meg a Telekom ügyfelei az iPhone-okat is).

A hálózati zár, vagy más néven SIM lock a GSM-technológiát használó mobiltelefonok megjelenése óta része az iparágnak. A módszer évekig, évtizedekig az egyik legkézenfekvőbb megoldás volt arra, hogy az ügyfeleket magukhoz láncolják a szolgáltatók. A mobilszolgáltatók emellett azt is igyekeztek megnehezíteni a hálózati zárral, hogy szervezett bűnözői csoportok tömegesen "lopjanak ki" mobilokat a cégtől.

A hálózati zár ez utóbbi célt végül egyre kevésbé töltötte be, egész iparág szakosodott ugyanis a függetlenítésre, melyet a szolgáltatók eleinte abszolút tabu témaként kezeltek és illegálisnak neveztek. Az esetleges SIM lock feloldása október 20-át (illetve 24-ét) követően is csak akkor engedélyezett, ha a készülék vásárlásakor kötött határozott idejű szerződés - melynek megkötése miatt kedvezményben részesült az ügyfél a készülék árából - már lejárt, azaz jellemzően a vásárlástól számított második évtől.

Forrás:
https://www.hwsw.hu/hirek/57933/telekom-sim-lock-halozati-zar-ugyfelszolgalat.html

[bezár]

~ • ~

Adatvédelmi hatóság bírságolja a Facebookot

Komoly gondokat jelezhet a Facebook számára a spanyol adatvédelmi hatóság frissen bejelentett bírsága. >>><<<

A cég számára az összeg aprópénz, de a jogsértő magatartást nem fogja a kontinens sokáig tolerálni.

Nagyon fontos ügyben kapott – egyelőre jelképes összegű – bírságot a Facebook, ugyanis a spanyol adatvédelmi hatóság úgy ítélte meg, hogy a cég nem informálja megfelelően a felhasználókat az adatgyűjtési gyakorlatáról, ez pedig sérti a hatályos adatvédelmi normákat. Ami a hatóságnál most kiverte a biztosítékot az a Facebook követési gyakorlata volt: a vállalat ugyanis nem csak saját oldalán, hanem külső oldalakon is folyamatosan követi az egyes felhasználókat, még akkor is, ha egyébként a szolgáltatásból kijelentkeznek vagy egyáltalán nem is használják azt.

A spanyol hatóság szerint erre a Facebooknak lenne lehetősége, egy komoly feltétellel: ha erről a felhasználókat informálja és a gyakorlathoz beleegyezést szerez. A döntés szerint azonban "a Facebook adatvédelmi elvei általános és homályos fogalmakat tartalmaznak" - idézi a Politico.eu. További komoly problémának számít, hogy az adatokat a Facebook akár 17 hónapig is megőrzi, még abban az esetben is, ha az adatokat a felhasználó eltávolítja a profiljáról, vagy épp teljesen törli a fiókját.

A Facebook válaszában leszögezte, hogy egyáltalán nem ért egyet a spanyol hatóságok döntésével és fellebbezni fog. "A felhasználók választhatják meg, hogy mely információikat osztják meg másokkal a profiljukon keresztül".

Nem ez az első büntetés, amit a Facebook Európában összeszed, májusban a francia adatvédelmi hatóság szabta ki a maximális, 150 ezer eurós büntetést a cégre. Ott hasonló problémák merültek fel a cég gyakorlatával kapcsolatban. Az összefüggés nem véletlen, a spanyol, a francia, a holland és a belga, illetve a német hatóságok egymással együttműködésben kezdtek vizsgálódni a cég ellen, amit első körben a franciák zártak le.

Lassan őrölnek az európai hatóságok malmai, de amikor egy cég a célkeresztbe kerül, akkor meglehetősen nehezen engedik el – általában csak a vitatott üzleti gyakorlat megszüntetése jelent kiutat. Ezért hiába kerekítési hiba a Facebook könyvelésében a most kiszabott büntetés, ha a cég nem változtat gyakorlatán, egyre sűrűbben jöhetnek a hasonló döntések, immár egyre magasabb összegekről. Emellett ne felejtsük el, hogy hamarosan élesedik az EU-s csodafegyver, a GDPR csomag, amely már szabad szemmel is jól látható bírságokat tesz lehetővé: egy-egy ügyben akár a cég globális éves forgalmának 2-4 százalékára is rúghat a bírság – ami a Facebook esetében jelenleg 500 millió és 1,1 milliárd dollár közötti tételt jelentene.

Forrás:
https://www.hwsw.hu/hirek/57778/facebook-adatvedelem-hatosag-jogsertes.html

CompArgo szakember véleménye: A hazai hatóságoknak is lenne emiatt vizsgálódásra okuk.

[bezár]

~ • ~

Korábbi cikkek

Az oldal cookie-kat használ! bővebben >>

Állásajánlat


Sajtófigyelő


iso logo
Powered by Joomla!®